Loading...

Jak správně nabrousit nůž?

06.03.2024 14:40

Stolní brousek na nože BEST SHARP Pro je vhodný na všechny typy nožů.

Pro bezpečné uložení nožů doporučujeme MAGNETICKÝ DRŽÁK na nože.

Díky technologii křížených čepelí se přizpůsobí různým druhům ostří.
Snadno nabrousíte nůž s vroubkovaným ostřím, jednostranným, oboustranným i kombinovaným ostřím.

Před použitím brousku se ujistěte, že strana s brusnými rameny směřuje k vám (obr. 1).
Zajistěte, aby brousek by stabilní, držte jej pevně druhou rukou. (obr. 2).

1. BROUŠENÍ
Chcete-li nabrousit čepel nože, položte rukojeť nože svisle a protáhněte ji otvorem brousku. Pro jemné broušení druhou rukou rozevřete brusná ramena od sebe. Pohybujte čepelí mírně dopředu a dozadu jako pilou (obr. 3). Netlačte na nůž.

2. HRUBÉ BROUŠENÍ
Pro hrubé broušení čepele vezměte nůž do ruky tak, aby rukojeť byla výše než hrot čepele. Poté opatrně protáhněte nůž otvorem (obr. 4),

3. JEMNÉ BROUŠENÍ
Pro jemnější broušení ostří držte nůž v ruce tak, aby rukojeť byla níže než hrot ostří. Poté nůž jemně protáhněte otvorem (obr. 5) a pouze lehce zatlačte. Nepoužívejte sílu. Opakujte několikrát.

4. JAPONSKÝ KUCHYŇSKÝ NŮŽ (JEDNOSTRANNÝ)
Položte si jednostranně zkosený japonský kuchyňský nůž svisle na ruku a veďte jej otvorem brousku Potom posuňte nůž doleva pod úhlem 35°, (obr. 6).
Pokud je však zkosení na pravé straně kotouče, posuňte jej doprava. Poté opatrně protáhněte nůž otvorem (obr. 7) a vyvíjejte pouze mírný tlak. Toto opakujte několikrát. Netlačte nůž dolů silou.

5. ZOUBOVANÝ NŮŽ
Uchopte nůž svisle a vložte ho mezi čelisti brousku. Potom nakloňte nůž do prava pod úhlem 35°, jak je znázorněno na obrázku a protáhněte. (obr. 8).
Pokud jsou zuby na levé straně čepele opatrně protáhněte nůž otvorem (obr. 9) a vyvíjejte pouze mírný tlak. Opakujte několikrát. Netlačte nůž dolů silou. Neprovádějte dodatečné ostření.