Loading...

Recept na nadýchané kanadské lívance

03.01.2024 13:15

Náš oblíbený recept na nadýchané kanadské lívance

3/4 šálku (175 ml) hladké mouky
1/4 šálku (60 ml) kukuřičného škrobu
2 lžíce (30 ml) pšenice nebo ovesných otrub nebo pšeničných klíčků (volitelné)
1 lžíce (15 ml) cukru
1 1/2 lžičky (7,5 ml) prášek do pečiva
1/2 lžičky (2,5 ml) jedlé sody
1/4 lžička (1,25 ml) soli
2 vejce 1 šálek (250 ml) podmáslí
2 lžíce (30 ml) rostlinného oleje
1/2 lžičky (2,5 ml) vanilkového extraktu
Čerstvé nakrájené ovoce podle vlastního výběru
Javorový sirup na přelití

Postup:
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Uprostřed udělejte důlek.
Do důlku přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilku a vejce. Metličkou nejprve promíchejte mokré ingredience a pak je postupně zapracujte do suchých, až vznikne hladké těsto.
Nechte těsto odpočinout, zatímco rozehřejete pánev na středně nízký plamen. Lehce vymažte trochou másla.
Do vhodného lívanečníku nalijte těsto až bude spodek zlatavý a na povrchu se začnou dělat bubliny, lívance obraťte a pečte z druhé strany dozlatova.
Podávejte s medem, javorovým sirupem, ovocem, zmrzlinou nebo jen tak.
Dobrou chuť!

Tipy:
Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka navíc, aby šlo dobře lít.
Lívance obracejte zápěstím, ne celou paží, aby se nepřetrhly a zůstaly kulaté.
Pečte na středně nízkém plameni, aby se propekly, ale nepřipálily.